Steeds vaker ontsnappen slangen perongeluk of worden ze gedumpt bij afval. Zoals dit jaar in Dordrecht waar een slang werd aangetroffen in een hoek, hier werd een koningspython aangetroffen door een medewerker. Maar ook dit jaar in Amstelveen waar een kleine slang werd aangetroffen dit was een recente. Maar, komen ze nou vaker voor? Of komen ze niet vaker voor, en wat komt er nou in Nederland precies voor. Wij vroegen aan Staatsbosbeheer deze vragen, aller eerst zei Staatsbosbeheer: Er komen in Nederland drie soorten slangen voor (adder, ringslang en gladde slang) Alleen de Adder is giftig.

In Nederland ontsnappen soms slangen per ongeluk of worden ze gedumpt. Staatsbosbeheer vermeldt dat er drie inheemse slangensoorten zijn, waarvan alleen de adder giftig is. Incidentele ontsnappingen van niet-inheemse slangen nemen niet toe volgens hen. Meer informatie over Nederlandse slangen is te vinden op www.ravon.nl/reptielen. Hoewel de kans klein is, is er geen significante toename in ontsnapte slangen.

Maar ook zegt Staatsbosbeheer dit: "Incidenteel ontsnapt er wel eens een niet inheemse slang, maar voor zover bij ons bekend, neemt dit niet toe en deze slangen worden meestal ook weer gevangen." Staatsbosbeheer vermeld dat je de slangen kan opzoeken op www.ravon.nl/reptielen. Hier kun je alle slangen vinden die in Nederland bekend zijn. Ook hagedissen kan je hierin vinden. Maar gelukkig meld Staatsbosbeheer dat er geen stijging is, dus de kans dat je een slang tegen komt blijft klein, maar je kan zeker eentje tegen komen.